Ga aan de bak!

Bekijk de recepten

Na elke aflevering vind je hieronder het recept die wordt gebruikt in de show. Veel bakplezier!

Recept aflevering 1 - Aardbeienframbozen taart

Aardbeienframbozen taart

  • 90 g bloem
  • 10 g maizena
  • 4 eieren
  • 100 g suiker *
  • 1 el schil van een citroen
  • Snufje zout
  • 125 g boter
  • 200 g poedersuiker
  • 150 g banketbakkersroom **
  • 150 g aardbeien
  • 150 g frambozen
  • Taartvorm 20 cm

*Ik gebruik graag Sukrin suiker, dit is calorievrije suiker dus ook geschikt voor mensen met suikerziekte.

** Voor het recept van banketbakkersroom gebruik ik altijd het recept van Cees Holtkamp.

 

Aan de bak:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht en vet een taartvorm in van circa 20 centimeter met een beetje boter en bestuif daarna met bloem.
  • Meng de eieren met het suiker, zout en de citroenschil luchtig op. Doe dit minstens 5 minuten. Zeef de bloem met de maizena en spatel dit er luchtig door.
  • Pak de taartvorm erbij en giet het beslag in de vorm. Bak de taart voor zo’n 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot deze gaar is.
  • Haal de taart uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Doe de boter in een kom en mix op de hoogste stand de boter goed smeuïg.
  • Haal de boter van de rand en zeef de poedersuiker er doorheen. Spatel dit rustig door de boter tot deze goed opgenomen is.
  • Mix de poedersuiker mix op de hoogste stand tot het een smeuïge crème wordt.
  • Snijd de afgekoelde biscuitbodem doormidden met een mes of taartzaag. U kunt ervoor kiezen om dit een of twee keer te doen, waardoor u twee of drie lagen creëert.
  • Met een lepel kunt u de taart nu vullen. U kunt ervoor kiezen om de buitenkant met boter crème in te smeren en de binnenkant met de gele room. Dit mag naar eigen inzicht. Let op: houd wel vruchten over voor de garnering.
  • Als u de taart gevuld heeft zet u deze op een taartkartonnetje of een bord. Dan kunt u nu de taart aan de bovenkant & buitenkant insmeren met de resterende boter crème. Dit kunt u het makkelijkst doen met een paletmes. Heeft u die niet kunt u een gewoon mes gebruiken.
  • Als laatste garneert u de bovenkant met het overgebleven fruit. U kunt ook wat boter crème in een spuitzak doen en er toefjes opspuiten.

Enjoy the crumbs of life!

Recept aflevering 2 - Worteltjestaart

Worteltjestaart  

  • 100 g bloem
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 50g fijngehakte walnoten
  • 1 ½ tl kaneel
  • 3 el Sukrin *
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ½ tl baking soda
  • 3 eieren
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 300 g fijn geraspte wortels

Voor de topping:

  • 100 g Campina magere kwark
  • 100 g Monchou roomkaas
  • 4 el poedersuiker *
  • ½ tl sinaasappelrasp
  • Overige fijn geraspte wortels & walnoten voor garnering

*Ik gebruik graag Sukrin suiker, deze is calorievrij en ook geschikt voor mensen met diabetes.

Aan de bak:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht en vet een cakevorm in van circa 20 centimeter met olijfolie.
  • Meng de meel, bakpoeder & baking soda door elkaar in een kom. Doe hierbij de fijngehakte walnoten en zet aan de kant.
  • Pak een andere kom en doe hierin de eieren en meng met de Sukrin suiker. Laat dit rustig doormengen en doe er de zonnebloemolie doorheen.
  • Pak de fijn geraspte wortels en meng deze zachtjes door het beslag.
  • Neem de andere kom met droge ingrediënten en spatel deze door het wortel beslag.
  • Meng dit kort samen en doe het beslag in de ingevette bakvorm en bak de taart voor zo’n 35 minuten totdat een satéprikker en schoon uitkomt.
  • Haal de cake uit het bakblik en laat de cake goed afkoelen.

Voor de frosting

  • Meng de kwark, monchou samen met de Sukrin en sinaasappelrasp en meng kort samen. Smeer de frosting over de taart en garneer met de geraspte wortel en walnoten.

Enjoy the Crumbs of Life

Recept aflevering 3 - Fiodone taart met frambozen coulis

Fiodone taart met frambozen coulis

  • 6 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • 200 g suiker *
  • 500 g schapenkwark
  • Sap van 1 citroen

Voor de Coulis:

  • 250 g frambozen
  • 50 g suiker *
  • 2 el water
  • Extra frambozen voor de garnering

*Ik gebruik graag Sukrin suiker, dit is calorievrije suiker dus ook geschikt voor mensen met diabetes.

Aan de bak:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht en vet een bakvorm in van ca.20cm
  • Meng de eidooiers samen met de suiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg de schapenkwark toe en mix dit er goed doorheen. Snij de citroen doormidden en knijp het sap van de citroen in het beslag.
  • Giet het beslag in de ingevette bakvorm.
  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix de eiwitten stijf. Spatel dit bovenop het beslag in de bakvorm.
  • Zet de bakvorm in de oven en laat de taart gaar worden voor zo’n 35 min.
  • Haal de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  • Doe de frambozen, suiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Laat het mengsel zo’n 5-7 min op middelhoog vuur doorkoken. Pureer de fruitmix met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Spatel de pureermix over de afgekoelde taart en garneer met wat frambozen.

Enjoy the crumbs of life

 

Recept aflevering 4 - Luchtige citroencake

Luchtige citroencake

  • 260g patentbloem           
  • 170 g Campina botergoud
  • 8g bakpoeder
  • 2 el suiker *
  • 3 eieren                                    
  • 270 ml Campina karnemelk + 2 el
  • 1 tl vanille extract            
  • 1 el sap van 1 citroen

*Ik gebruik graag Sukrin suiker, dit is calorievrij dus ook geschikt voor mensen met diabetes.

Aan de bak:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht en vet een cakevorm in van circa 20 centimeter met een beetje boter en bestuif daarna met bloem.
  • Meng de bloem & bakpoeder door elkaar en zet apart.
  • Pak een mengkom en mix hierin de boter met 1el suiker tot het mooi licht en luchtig wordt. Dit duurt een min. van 5 minuten.
  • Voeg de vanille toe en één voor één de eieren.
  • Zet de handmixer op de laagste stand en voeg in 3 etappes de bloem toe, iedere keer gevolgd door 120ml karnemelk. Voeg hierna de sap van 1 citroen toe aan het mengsel.
  • Spatel het beslag in de ingevette cakevorm en zet 60 min in de oven. Je weet of die goed gaar is als een satéprikker schoon uit de cake komt.
  • Haal de cake uit het bakblik en laat de cake minstens één uur goed afkoelen
  • Meng de overgebleven el suiker met de laatste 2 el karnemelk tot een glad mengsel & sprenkel het over de gehele cake. Garneer met de overgebleven rasp van de citroen.

Enjoy the Crumbs of Life

Recept aflevering 5 - Melktaart

Melktaart

Voor de bodem:

  • 75 g boter (ongezouten)
  • 75 g suiker
  • 1 ei
  • 200 g bloem (gezeefd)

Voor de vulling:

  • 1 liter melk
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 vanillestokje
  • 3 eigelen
  • 100 g suiker
  • Snufje zout
  • 25 g gezeefde bloem

Garnering:

  • 2 tl Kaneelpoeder

*Ik gebruik graag Sukrin suiker, dit is calorievrij dus ook geschikt voor mensen met diabetes.

Aan de bak:

Mix de boter (kamertemp.) eerst goed door. Voeg de suiker erbij en mix goed door elkaar. Roer hier het ei doorheen.
Voeg vervolgens het bakpoeder, de gezeefde bloem, en het snufje zout erbij en mix goed door elkaar. Pak de ingevette bakvorm en voeg je bodem mix hieraan toe. Druk goed aan met je hand of een lepel en bak de bodem op 170 graden voor zo’n 30 minuten.

Als de bodem klaar is laat je deze goed afkoelen. In een pannetje doe je de melk met de suiker, kaneelstokjes en het vanillestokje. Breng dit aan de kook. In een andere kom mix je het eigeel samen met de gezeefde bloem en het snufje zout. Doe hier de gekookte melk bij en mix goed door. Giet alles boven op de bodem en laat afkoelen. Hierna kun je de taart in de koelkast zetten maar dit hoeft niet persé. Garneer voor het serveren met de overige kaneelpoeder. Strooi de kaneelpoeder over de taart en walla!

Enjoy the Crumbs of Life

Recept aflevering 6 - Gezonde appeltaart

Gezonde appeltaart

Benodigdheden:

  • 4 appels
  • 1 el rozijnen
  • 4 tl kaneel
  • 2 el suiker*
  • 300g volkoren tarwemeel   
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 eieren
  • 250ml Campina magere melk

*Ik gebruik graag Sukrin suiker, dit is calorievrij en ook geschikt voor mensen met diabetes.

Aan de bak:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pak een vel bakpapier en teken een rondje met de onderkant van het bakblik. Knip dit uit en leg aan de bodem van je springvorm. Doe de ring eromheen. Vet de zijkanten in met wat olie.
  • Schil drie appels en snijd ze in kleine stukjes.
  • Meng de stukjes appel in een kom samen met de rozijnen, de kaneel en 1 el suiker en zet even aan de kant.
  • Doe de tarwemeel, bakpoeder en de eieren in een kom. Meng dit samen met een mixer. Voeg hierna de melk toe en meng dit tot een stevig maar smeuïg beslag.
  • Doe nu de appeltjesmix erdoor en spatel het door het beslag.
  • Schep het appelbeslag in de springvorm en druk goed aan met een lepel.
  • Snijd de overige appel in mooie dunne plakjes en leg in een rondje op het beslag.
  • Bak de taart in ongeveer 35 minuten mooi bruin. De taart is klaar als een satéprikker die je erin steekt er weer schoon uitkomt.

Enjoy the Crumbs of Life

Recept aflevering 7 - Stoofperen kwarktaart

Stoofperen kwarktaart

Benodigdheden:

Bodem:

  • 240 g koekjes (zijn al gekruimeld)
  • 100 g boter 
  • 1 tl kaneel

Kwarkvulling:

  • 4 stoofpeertjes (deze zijn al in kokend water geweest met steranijs en kaneel)
  • 500 g geitenkwark
  • 3 eieren
  • 2 el honing
  • 2 el tarwebloem
  • 2 el kaneel

Aan de bak:

  • In een pannetje smelten we de boter en voegen we de koekkruimels toe. Deze doen we dan als bodem onderin een ingevette springvorm en laten we in een voorverwarmde oven op 180 graden voor zo’n 15 minuten even voorbakken. Laat daarna afkoelen

  • Meng de kwark met de eieren, honing en tarwebloem. Leg de in partjes gesneden stoofperen op de voorgebakken bodem en vul het af met het kwarkmengsel.

  • Bak de taart 60 minuten op 180 graden
    Garnering
    :

    Garneer de taart met partjes stoofpeer en een paar tl kaneel.

Enjoy the Crumbs of Life